We hebben alleen indirecte invloed op organisaties die iets tegen overlast voor omwonenden kunnen doen. Samen op de hoogte kan hinder niet direct stoppen, en overheid en luchtvaartpartijen zijn niet verplicht om iets te doen met de analyses en aanbevelingen. Toch is het belangrijk dat omwonenden meldingen blijven maken, want samen geven ze een goed beeld van de (ontwikkelingen van) lokale hinder. Deze informatie kan gebruikt worden bij de evaluatie van hinderbeperkende maatregelen, creatie van nieuw beleid of aanscherping wet- en regelgeving.
Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis voor de transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire hulpverlening en speciale opdrachten. Voor de uitvoering van deze taak beschikt de Koninklijke Luchtmacht over eigen vliegtuigen. Daarnaast kunnen toestellen worden ingezet die samen met partnerlanden zijn aangeschaft.
Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van drie internationale organisaties op het gebied van (lucht)transport:
- Movement Coordination Center Europe coördineert land-, lucht- en zeetransport voor 27 deelnemende landen van de Navo en de Europese Unie
- European Air Transport Command plant de inzet van transportvliegtuigen van de 7 deelnemende landen
- Multinational MRTT Unit beheert 9 Multi Role Tanker Transport (MRTT) van het type Airbus A330 waarvan er 5 vanaf vliegbasis Eindhoven opereren. Deze toestellen worden ingezet voor transport van personeel en materieel en worden in de lucht ingezet als tankvliegtuig.
Daarnaast fungeert Vliegbasis Eindhoven als uitwijkhaven/reserveveld voor F-16’s en verzorgt het de openstelling van de luchthaven ten behoeve van het burgermedegebruik door Eindhoven Airport.
Meer informatie over militaire oefeningen op Vliegbasis Eindhoven vindt je op de website van het Ministerie van Defensie.
Eindhoven Airport is de zogenaamde 'burgermedegebruiker' van de vliegbasis met voornamelijk bestemmingen binnen Europa. Daarnaast vindt er 'general aviation' plaats (door vliegtuigen met een kleinere motor).
Eindhoven Airport is voor commercieel vliegtuigverkeer geopend van maandag tot en met zondag van 07.00 tot 24.00 uur. Tussen 23.00 en 24.00 uur zijn er geen starts toegestaan. Landend vliegverkeer kan tot 23.00 terecht. Vanaf 25 oktober 2020 is het de luchthaven niet meer toegestaan om landende vluchten te plannen na 23.00 uur. Het is wèl toegestaan dat vluchten die vóór 23.00 uur waren gepland om te landen, ná 23.00 uur nog binnenkomen (omdat ze bijvoorbeeld vertraagd zijn). 's Nachts is de luchthaven gesloten. Voor ambulance- en transplantatievluchten is de luchthaven altijd beschikbaar. De openingstijden van de aankomst- en vertrekhal van Eindhoven Airport zijn van maandag tot en met zondag van 04.30 tot 24.00 uur.
Afspraken over de openingstijden zijn vastgelegd in het Luchthavenbesluit Eindhoven en de medegebruiksvergunning.
Door de luchthaven zijn en worden diverse maatregelen genomen om de geluidbelasting in de omgeving te beperken. De volgende maatregelen zijn reeds genomen:
Het gebruik van een andere naderingsconfiguratie
De piloot heeft voor het laatste deel van de nadering de keuze voor het selecteren van een aantal voorgeschreven standen van de vleugelkleppen waarmee hij een veilige landing kan uitvoeren. Bij een minder grote flap setting is de hoeveelheid benodigde stuwkracht in de eindnadering lager. Hierdoor is minder motorvermogen noodzakelijk en wordt minder geluid geproduceerd. Bovendien is het geluidsniveau van de luchtstroming lager door de lagere weerstand van de vleugels. Het gebruik van dergelijke flap settings (ook wel ‘reduced flaps’genoemd) vermindert dus enigszins het geluid dat in de eindnadering wordt geproduceerd.
Bij een lagere flap setting is de vliegsnelheid tijdens de eindnadering hoger om zo voldoende draagvermogen te behouden. Een hogere vliegsnelheid tijdens de nadering heeft als gevolg dat de baanlengte die nodig is om na de landing tot stilstand te komen hoger wordt. Er kunnen toch redenen zijn om een hogere flap setting te hanteren.
Meer gebruik maken van wielremmen na de landing
Het gebruik van de straalomkeerders bij de landing (‘op de motorremmen’) veroorzaakt meer geluid dan het gebruik van wielremmen. Daarom wordt piloten op Eindhoven Airport gevraagd om na de landing niet te remmen op de motor (‘full reverse thrust’), maar alleen op de wielremmen (‘idle reverse thrust’). Dat laatste kan betekenen dat de remweg en remtijd toenemen. Als dat tot gevolg heeft dat de remweg te lang zou kunnen worden, zal vanwege de veiligheid full reverse thrust worden toegepast. De toename van de remtijd heeft ook als gevolg dat de baan langer bezet is, waardoor het niet wenselijk is om deze techniek toe te passen als het verkeersaanbod groot is.
Het toepassen van geluidsarme naderingen
Bij een geluidarme nadering voert een vliegtuig niet op de gebruikelijke stapsgewijze manier de nadering uit, maar in een continue daalvlucht of glijvlucht. Deze nadering noemt men een Continuous Descent Approach (CDA). De CDA wordt uitgevoerd in combinatie met vaste routes. Doordat de motoren hierbij minder vermogen hoeven te leveren en de vliegtuigen hoger vliegen, zorgt deze procedure voor minder geluidbelasting in (delen van) de omgeving, die wat verder af zijn gelegen van de luchthaven.

Het streven is om 100 procent van de landingen op Eindhoven Airport met een CDA uit te voeren.
Het optimaliseren van vertrekroutes
Omdat route 1b de grootste vermindering van het aantal gehinderden oplevert is destijds geadviseerd te kiezen voor route 1b als alternatieve startroute naar het zuiden voor het civiele verkeer. Sinds 2015 wordt deze route door civiel verkeer gevolgd. Om vliegtechnische redenen is dit niet mogelijk voor het militaire verkeer. Daarom gaan militaire passagiers- en transportvliegtuigen gebruikmaken van route 1a. Andere militaire toestellen zoals F-16’s, AWACS, PC-7 en helikopters vliegen eigen routes.
Route 1b werd echter door de bewoners van Wintelre ervaren als een verslechtering ten opzichte van de eerdere situatie, omdat de nieuwe route dichterbij Wintelre is komen te liggen. Voor vliegroute 1b is de vliegprocedure aangepast zodat er nu meer op de hartlijn van de route wordt gevlogen. Dit is tevens uitgevoerd voor de route Eersel-Steensel omdat op die route de vliegbanen een grote spreiding lieten zien.